تخمین مقدار پارچه مورد نیاز برای هر لباس، یکی از مهمترین بخشهای خیاطی است. چه بسا با تخمین اشتباه به دردسرهای بزرگی دچار شوید و از نظر هزینه و وقت، مشکلات زیادی پیش آید.
برای محاسبه میزان پارچه مورد نیاز در هر لباس به موارد زیر توجه نمایید:
1- سایز بدن
به عنوان مثال در سایز 38 یک کت می توان الگوی بالاتنه پشت و جلو را کنار هم قرار داد. ولی ممکن است در سایز 50 همان مدل کت نتوان الگوها را کنار یکدیگر گذاشت و لذا پارچه بیشتری لازم است.
2- عرض پارچه
عرض پارچه ها متفاوت است معمولا 140 یا 150 سانتیمتر است اما پارچه های با عرض کمتر و بیشتر هم وجود دارند. اختلاف عرض پارچهها روی چیدمان الگو تأثیر مستقیم دارد. هر چه عرض پارچه کمتر باشد به متراژ بیشتری نیاز داریم و برعکس هر چه عرض پارچه بیشتر باشد به متراژ کمتری نیاز داریم.
3- مهارت در چیدمان الگو روی پارچه
نحوه چیدمان الگو روی پارچه بسیار مهم است و خیاط و برشکار باید با مهارت و دقت زیاد این کار را انجام دهند تا از هدر رفتن پارچه و یا کم آمدن آن جلوگیری شود. باید راستای الگوها و زاپاس مناسب در نظر گرفته شود و بهترین حالت چیدمان را با جابجا کردن الگوها بدست آورد.
4- توجه به مدل لباس
در لباس هایی که تعداد برشها زیاد است و یا یقهی پهن دارد، به همان نسبت سجاف ها بیشتر می شود و الگو دارای پنل های متعددی است، باید مقدار پارچه را بیشتر در نظر بگیریم. مثلا میزان پارچه برای دوخت یقه گرد کمتر از یقه انگلیسی است.
5- پارچه های دارای خواب یا سایه روشن و یا طرح های جهت دارد
در بعضی پارچه ها مانند ساتن یا مخمل، خواب یا جهت پارچه به یک سمت میباشد و در صورتی که الگوها را معکوس بچینید پس از دوخت روی بدن سایه روشن می اندازد بنابراین در اینگونه پارچه ها مقدار مصرف پارچه بیشتر است. بعضی پارچه ها نیز دارای طرح های جهت دار هستند، مثلا گل های پارچه همه به یک سمت هستند، بنابر این چیدمان الگو باید در جهتی باشد که روی لباس گلها برعکس دیده نشوند.
6- آب رفت پارچه
پارچه های نخی معمولا پس از یک بار شست و شو طول و عرض آن کم می شود وآب رفت دارد. بنابر این باید پارچهی نخی را کمی بیشتر بخرید و قبل از برش آن را درآب انداخته و پس از خشک شدن، قبل از برش اتو بزنید.
7- لباس های کلوش و چین دار
در دامن های کلوش چند طبقه و یا پیراهن هایی که در آن برش های متعدد کلوش یا چین و پیله وجود دارد میزان پارچه دقیق را نمی توان محاسبه کرد بلکه بر حسب تجربه باید حدود پارچه را کمی اضافه تر تخمین بزنید.
8- لباس هایی که از اریب پارچه برش زده میشوند
معمولا در این لباس ها تا حدود 2 برابر حالت معمولی پارچه مصرف می شود. اریب پارچه ریزش بهتری دارد و برای قسمت های کلوش لباس، زیباتر است.
9- آماده کردن الگو قبل از خرید پارچه
پس از رسم الگو تمامی پنل ها مانند یقه ،آستین، سجاف یقه ، مچ ، جیب ،… را آماده نمایید و در کنار هم ( شبیه پارچه ) با رعایت عرض و زاپاس ها بچینید و مقدار پارچه را تخمین بزنید. این راه حل برای افراد مبتدی و تازه کار روش بسیار خوبی است.
10- اتو زدن به پارچه
بعضی پارچه ها در هنگام لایه چسباندن و اتو زدن جمع می شوند. بهتر است قبل از برش، همه پارچه را با اتو بخار اتو بزنید. این حالت معمولا در پارچه های کشی دیده می شود.